potrawa z dzika lub zającakrzyżówka

HasłoOkreślenie hasła
PASZTETÓWKApotrawa z dzika lub zająca
DZICZYZNAmięso z zająca lub dzika
pasztetpotrawa z zająca
udziecpieczony - barani lub z dzika
orężtrofeum myśliwskie z dzika (szable, fajki) lub wieniec jelenia
dudkipotrawa z płucek lub ptaki
móżdżekpotrawa z mózgu cielęcego lub wieprzowego
kotletpotrawa z bitego lub mielonego mięsa
paprykarzpikantna potrawa z cielęciny, drobiu lub ryb
auszpikpotrawa z ryby lub mięsa w galarecie
mamałygapotrawa z mąki lub kaszy kukurydzianej i wody
pieczeńpotrawa z mięsa upieczonego lub uduszonego w całości
trepangpotrawa azjatycka, sporządzona z gotowanych lub wędzonych strzykw
kugielpotrawa żydowska z ryżu lub makaronu z rodzynkami
tymbalikauszpik, potrawa z ryby lub mięsa w galarecie
pierogipotrawa z ciasta z farszem mięsnym lub kapustą
zacierkapotrawa z drobnych klusek gotowanych na mleku lub wodzie
rumsztykpotrawa z mięsa wołowego smażona lub duszona z cebulą
MAMAŁYGApotrawa z gotownej na gęsto kukurydzianej mąki lub kaszy
bryzolpotrawa z polędwicy wołowej lub końskiej, pokrojonej w poprzek włókien na skośne płaty
carbonarawłoska potrawa złożona z makaronu, jajek, podgardla lub boczku, twardego żółtego sera, czarnego pieprzu
SAJGONKIpotrawa z farszem warzywnym lub mięsnym zawijana w jadalny papier ryżowy (w kuchni wietnamskiej nemy)
FORSZMAKrodzaj gulaszu, potrawa przyrządzana z różnych składników, np. gotowanego lub pieczonego mięsa, ugotowanych ziemniaków, śmietany, utartego sera; albo ze śledzi, cebuli i kefiru.