wina z alzacjikrzyżówka

HasłoOkreślenie hasła
RIESLINGwina z Alzacji
koniakz białego wina
Lenajezwiązane z tłoczeniem wina
ocetz wina po skwaśnieniu
karaw parze z winą
Istragatunek wina z Rijeki
WINIAKwódka z wina gronowego
brandytrunek z oddestylowanego wina
BRANDYwódka destylowana z wina gronowego
ZLANIEnp. wina z gąsiora, znad osadu
zabaionekrem z jaj, cukru i wina
JABŁECZNIKrodzaj wina z owocowego moszczu; cydr
kruszonnapój chłodzący sporządzany z białego wina
cherrylikiery i wina wytwarzane z wiśni
berenausleseniemieckie wina produkowane wyłącznie z przeselekcjonowanych winogron
barsacfrancuskie białe wina półsłodkie z okręgu Bordeaux
finotyp szlachetnego, alkoholizowanego wina pochodzącego z Andaluzji
SZPRYCERnapój przyrządzony z wina i wody sodowej
burgundgatunek wina francuskiego (skojarz z księżniczką Iwoną)
CYDRrodzaj słabego (wytrawnego) wina z jabłek; jabłecznik
brandybrandy, wypalanka, winiak; wytrawna wódka destylowana z wina
sekttak się nazywają wina musujące z regionów niemieckojęzycznych
metaxagrecki napój alkoholowy, odmiana brandy z domieszką wina
koniaknapój alkoholowy otrzymany ze spirytusu oddestylowanego z wina
wypalankabrandy, wypalanka, winiak; wytrawna wódka destylowana z wina
ponczgorący napój z wina, araku, herbaty i cukru
KRUSZONnapój z wina i soku, podawany z lodem
Sauterneswysoko cenione wina białe, z grupy win bordoskich
winiakbrandy, wypalanka, winiak; wytrawna wódka destylowana z wina
LEWARzakrzywiona rurka do ściągania cieczy (wina) z gąsiora
ossobucokolanko cielęce w sosie z wina, z pomidorami
szkarłatkaalkiermes, roślina z rodziny szkarłatkowatych, wykorzystywana do barwienia wina
calvadosnajlepsza i najbardziej znana wódka wytwarzana z wina jabłkowego
flamrifrancuski deser z jajek, kaszy manny, cukru oraz białego wina
butlikbutelka, mała flaszeczka stołowa, kulista, z wydatną szyjką, do wina
biszofnapój z wina, araku, gorzkich skórek niedojrzałych pomarańczy i cukru
Riojanazwa wina od rzeki Rio Oja, jednego z dopływów Ebro
kruszonorzeźwiający napój z soku owocowego i białego wina, podawany z lodem
SZODONsłodki sos z ubitych żółtek, cukru i białego wina i skórki cytrusowej
PONCZgorący napój alkoholowy z wina, araku (lub) rumu, herbaty, cukru, cytryny i przypraw