Hasło | Określenie hasła |
---|---|
RISOTTO | potrawa z ryżu zapiekanego z mięsem, jarzynami i przyprawami |
risotto | potrawa z gotowanego ryżu zapiekanego z mięsem i jarzynami |
RISOTTO | potrawa z (gotowanego) ryżu z kawałkami mięsa i ostrymi przyprawami |
gulasz | potrawa przygotowywana z pokrojonego na kawałki mięsa duszonego z tłuszczem, cebulą, papryką i przyprawami |
haggis | szkocka potrawa narodowa, pudding z serca, wątroby i płuc baranich z przyprawami, gotowany i podawany w zwierzęcym żołądku |
pilaw | potrawa z gotowanego ryżu z dodatkiem mięsa i ostrych przypraw. |
jambalaya | potrawa kreolska z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów |
paella | potrawa hiszpańska przyrządzana z ryżu z dodatkiem kiełbasy czosnkowej, kawałków kurczaka, krewetek, pomidorów, groszku i papryki |