Hasło | Określenie hasła |
---|---|
ajwar | pasta z bakłażanów, papryki, czosnku i octu |
gazpacho | hiszpański chłodnik z papryki, przetartych pomidorów, ogórka, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek i octu |
harissa | ostra tunezyjska pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku |
Adżika | pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku, popularny dodatek kuchni kaukaskiej |
xamfaina | katalońska potrawa z pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli, czosnku duszonych na oliwie |
sanfaina | katalońska potrawa z pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli, czosnku duszonych na oliwie |
samfaina | katalońska potrawa z pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli, czosnku duszonych na oliwie |
chanfaina | katalońska potrawa z pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli, czosnku duszonych na oliwie |