potrawa na wykałaczcekrzyżówka

HasłoOkreślenie hasła
SZASZŁYKpotrawa na wykałaczce
JAJECZNICApotrawa na śniadanie
śledźpotrawa na wigilijnym stole
FORSZMAKśledziowa potrawa na przystawkę
daniepotrawa podana na stół
kutiapotrawa wigilijna na Litwie
budyńdeserowa potrawa gotowana na mleku
szpekuchawielkanocna potrawa rodzin polskich na Litwie
kheerpotrawa mleczna podawana na zakończenie ramadanu
LEGUMINAsłodka potrawa mączna, podawana na deser
khirindyjska potrawa na bazie ryżu i mleka
mamałygapotrawa z kukurydzianej mąki gotowanej na gęsto
SMAŻENINAjakaś bliżej nieokreślona potrawa przyrządzona na patelnii
jajkougotowane na twardo - to tradycyjna potrawa wielkanocna
moskoleplacki pieczone na blasze, potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej
leczowęgierska potrawa z duszonych na smalcu pomidorów, zielonej papryki
szaszłykpotrawa z kawałków mięsa, przekładanych słoną, pieczona na rożnie
zacierkapotrawa z drobnych klusek gotowanych na mleku lub wodzie
MAMAŁYGApotrawa z gotownej na gęsto kukurydzianej mąki lub kaszy
omletpotrawa z jaj smażona na pateli w formie placka
ratatujratatouille, nicejska potrawa z jarzyn (bakłażany, papryka, pomidory) duszonych na oliwie.
ratatujaratatouille, nicejska potrawa z jarzyn (bakłażany, papryka, pomidory) duszonych na oliwie.
ratatouilleratatuja, nicejska potrawa z jarzyn (bakłażany, papryka, pomidory) duszonych na oliwie.
sanfainakatalońska potrawa z pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli, czosnku duszonych na oliwie
samfainakatalońska potrawa z pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli, czosnku duszonych na oliwie
chanfainakatalońska potrawa z pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli, czosnku duszonych na oliwie
xamfainakatalońska potrawa z pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli, czosnku duszonych na oliwie
bryzolpotrawa z polędwicy wołowej lub końskiej, pokrojonej w poprzek włókien na skośne płaty
pilawpotrawa z ryżu i mięsa, popularna w na Bliskim Wschodzie i krajach bałkańskich
bigosikzdrobnienie od bigos; potrawa z kiszonej kapusty, mięs, kiełbasy na wywarze z kości, grzybów
gulaszpotrawa przygotowywana z pokrojonego na kawałki mięsa duszonego z tłuszczem, cebulą, papryką i przyprawami
budyńpotrawa z grzybów, warzyw, bułek, kasz, jajek, masła, mleka - sporządzana na parze w hermetycznym naczyniu