frais rodzaj serakrzyżówka

HasłoOkreślenie hasła
fromage... frais, rodzaj sera
Brierodzaj sera
GOUDArodzaj twardego sera
kreivirodzaj fińskiego sera
EMENTALERrodzaj sera szwajcarskiego
SALAMIrodzaj twardego sera
abertamrodzaj sera owczego
fetarodzaj słonego sera
liptauerizraelski rodzaj sera owczego
romadurrodzaj sera z pleśnią
plateaurodzaj dojrzewającego sera belgijskiego
emmentalerementaler, rodzaj szwajcarskiego sera
edelpilzrodzaj pikantnego duńskiego sera
Beaufortrodzaj łagodnego francuskiego sera
luostarirodzaj fińskiego krowiego sera
ementaleremmentaler, rodzaj szwajcarskiego sera
fromagerodzaj sera z mleka krowiego
bagnesrodzaj sera produkowanego na terenie Szwajcarii
redykołkarodzaj sera wytwarzanego głównie na Podhalu
parmezanrodzaj sera uzywanego po utarciu jako przyprawa
havartirodzaj sera produkowanego z mleka krowiego w Danii
manchegorodzaj sera produkowanego z mleka owczego, głównie w Hiszpanii
bellelayrodzaj szwajcarskiego sera z krowiego mleka, o łagodnym smaku
kefalotirirodzaj greckiego sera z mieszanki mleka owczego i koziego
jarlsbergostrodzaj sera produkowanego głównie w Norwegii, z mleka krowiego
bleurodzaj sera porośniętego pleśnią o niebieskozielonym kolorze, prod. we Francji
FONDUErodzaj potrawy (kawałki pieczywa maczane w masie ze stopinego sera wymieszanego z białym winem)
FORSZMAKrodzaj gulaszu, potrawa przyrządzana z różnych składników, np. gotowanego lub pieczonego mięsa, ugotowanych ziemniaków, śmietany, utartego sera; albo ze śledzi, cebuli i kefiru.