arakowy do ciastakrzyżówka

HasłoOkreślenie hasła
olejekarakowy do ciasta
aromatnp. arakowy do ciast
wałek... do ciasta
waniliadodawana do ciasta
zaczynzakwas do ciasta
olejekrumowy, do ciasta
PIANAubijana do ciasta
migdałekdodawany do ciasta
zakwasużywany do spulchniania ciasta
makutradonica do wyrabiania ciasta
zapachpachnący olejek do ciasta
kakaociemny proszek do ciasta
dzieżanaczynie do rozczyniania ciasta
FOREMKAblaszka do pieczenia ciasta
TORTOWNICAforemka do (urodzinowego) ciasta
ROZCZYNrozrobione drożdże dodawane do ciasta
stolnicadrewniany blat do zagniatania ciasta
prodiżelektryczne naczynie do pieczenia ciasta
brytfankado pieczenia ciasta lub mięsa
BRYTFANNApłaskie blacha do pieczenia ciasta
rozczynrozdrobnione drożdże dodawane do ciasta
WAŁEKdo rozgniatania ciasta na stolnicy
rozczynrozrobone drożdże dodawane do ciasta
dzielarkamaszyna do dzielenia ciasta na bułki
STOLNICAsłuży do zagniatania (i wałkowania) ciasta
wałeki do ciasta, i do włosów
NIECKAwiejska, drewniana misa do wyrabiania ciasta
nieckabywa na wsi do wyrabiania ciasta
dzieżanaczynie do rozczynania ciasta na chleb
DZIEŻAdrewnanie naczynie do rozczyniana ciasta na chleb
ubijaczdo ciasta lub do śmietany (przyrząd kuchenny)
RADEŁKOnarzędzie (przyrząd) do cięcia ciasta na faworki
dzieżaduże, drewniane naczynie do rozczyniania ciasta na chleb
donicaduże, drewniane naczynie do rozczyniania ciasta na chleb
brytfannapłaskie metalowe naczynie kuchenne do pieczenia ciasta, mięsa
diablotkapałeczka z kruchego ciasta podawana do zup, bulionów
mątewkaprzyrząd kuchenny wykonany z drewna, do mieszania surowego ciasta
DIABLOTKIkruche pałeczki (z ciasta francuskiego) podawane do bulionu lub czerwonego barszczu
diablotkikrążek albo pałeczka z kruchego lub francuskiego ciasta, podawane do zup czystych
radełkoząbkowane kółko na trzonku, służące do oznaczania na płótnie (papierze) miejsc, w których płótno (papier) ma być cięte; podobne narzędzie do cięcia ciasta