Hasło | Określenie hasła |
---|---|
cukierniczka | naczynie do cukru |
ŁYŻECZKA | miara cukru do herbaty |
WANILINA | składnik aromatycznego cukru do ciast |
dyfuzor | ekstraktor, aparat do ekstrakcji cukru |
ekstraktor | dyfuzor, aparat do ekstrakcji cukru |
Sita | służą do przesiewania mąki, cukru |
ORBIT | guma do żucia (bez cukru) |
DOSYPANIE | dodanie cukru do zbyt kwaśnej potrawy |
cukromierz | przyrząd do pomiaru procentowego zawartości cukru; sacharymetr |
BIBO | typ statku przeznaczony do transportu sypkiego cukru |
moździerz | naczynie mosiężne do ucierana na proszek cukru, wanilii |
klarówka | gęsty roztwór cukru żółtego przygotowany do dalszego oczyszczenia |
DODANIE | np. otuchy komuś (skrzydeł), gazu, cukru (soli) do potrawy |